Raša dzen sevi kokā

Ir laiks, kad nošņurkusī Krievijas impērija atkal dzen sevi kokā. Tā karo divās frontēs – ārējā, kā jau impērijas pretendentiem piedien – pret “pierobežu” un vispār pasauli (un es nesaku, ka tā arī pati nedzen sevi kokā ar dekoratīvu demokrātiju un sapņainu birokrātiju), un iekšējā – pret savu tautu, atkal ar, gan slēptāku, iekšējo teroru un apmuļķošanu. Nepavisam nav izslēgts, ka iekšējā fronte pastiprinās Rašā aizvien gruzdošās bailes no valdīklām un to terora izpildītājiem. Bija taču par rusiem sauktās tautas nemieri Maskavā, Ļeņingradā, Vladivostokā un citur. Nospieda kā blakti. Un diez vai celsies, kamēr pastāvēs politpolicija visos tās veidos. Tātad ir iespējami lielāki asins plūdi. Tāpēc šeit nedaudz atgādinu Rašas manieres. Un pielieku arī piemēru ar ģeniāla raķešu zinātnieka – konstruktora Sergeja Koroļova likteni – kura talanta pēdās vajadzētu sekot Ukrainai – masīvi turpinot un izvēršot raķešu, dronu ražošanu.

—————–

Tautas komisāru padomes lēmums 1918.g. 5.septembrī

Tautas komisāru padome, noklausījusies Viskrievijas Ārkārtējās Komisijas (Čekas – no 1918.g. jūlija līdz augustam VČK pagaidu priekšsēdētāja pienākumus pildīja Jēkabs Peterss, 1918.g. 22. augustā ČK vadībā atgriezās Fēlikss Dzeržinskis) priekšsēdētāja ziņojumu par cīņu ar kontrrevolūciju, spekulāciju un dienesta noziegumiem, par šīs komisijas darbību, uzskata, ka patreizējā stāvoklī frontes aizmugures nodrošināšana lietojot teroru ir tieša nepieciešamība; ka Viskrievijas Ārkārtējās Komisijas darbības pastiprināšanai cīņā ar kontrrevolūciju, spekulāciju un dienesta noziegumiem, lielākas plānveidības ieviešanai tajā ir nepieciešams uz VČK nosūtīt iespējami lielāku atbildīgu partijas biedru skaitu; ka ir nepieciešams Padomju Republiku nodrošināt pret šķiras ienaidniekiem, tos izolējot koncentrācijas nometnēs; ka ir nošaujamas visas personas, kuras piedalījušās baltgvardu organizācijās, sazvērestībās un dumpjos; ka ir nepieciešams publicēt visu nošauto vārdus, kā arī pret viņiem pielietoto pasākumu pamatojumus.

https://memorial.krsk.ru/DOKUMENT/USSR/180905.htm

—————–

VKP(b) šifrā
Apgabalu, novadu sekretāriem, nacionālo kompartiju Centrālkomitejām, iekšlietu tautas komisāriem, UNKVD priekšniekiem

VKP Centrālkomitejai ir kļuvis zināms, ka apgabalu, novadu sekretāri, pārbaudot UNKVD darbiniekus, viņus vaino fiziskā arestēto ietekmēšanā kā kaut kādā noziegumā. VKP CK paskaidro, ka fiziska ietekmēšana NKVD praksē ir pieļauta kopš 1937.gada ar VKP CK atļauju. Pie kam ir ticis norādīts, ka fiziska ietekmēšana tiek pieļauta kā izņēmums un pie tam pret tādiem acīmredzamiem tautas ienaidniekiem kas, ja lieto humānus pratināšanas paņēmienus, nekaunīgi atsakās izdot sazvērniekus, mēnešiem nesniedz liecības, cenšas bremzēt brīvībā palikušo sazvērnieku atmaskošanu, tātad turpina cīņu pret Padomju varu arī cietumā. Pieredze rāda, kā šāds norādījums ir nesis savus rezultātus, lielā mērā paātrinot tautas ienaidnieku atmaskošanas lietu. Taisnība, vēlāk fiziskās ietekmēšanas paņēmienu ir sacūkojuši neģēļi Zakovskis, Ļitvins, Uspenskis un citi, jo viņi praksē ir fiziskās ietekmēšanas paņēmienu padarījuši no izņēmuma par noteikumu un sākuši to lietot pret nejauši arestētiem godīgiem cilvēkiem, par ko saņēmuši pienācīgo sodu. Tomēr tas nekādi nenoniecina pašu paņēmienu, ciktāl tas tiek praksē lietots pareizi. Ir zināms, ka visi pilsoniskie (buržuāziskie) izlūkdienesti fizisku ietekmēšanu lieto pret sociālistiskā proletariāta pārstāvjiem, to lieto visnekrietnākajos veidos. Jājautā, kāpēc sociālistiskajam izlūkdienestam jābūt humānākam pret kaislīgiem pilsonības aģentiem, nāvīgiem strādnieku šķiras un kolhoznieku ienaidniekiem. VKP CK uzskata, ka fiziskās ietekmēšanas paņēmiens noteikti jālieto arī turpmāk, izņēmuma veidā, pret acīmredzamiem un neatbruņojušamies tautas ienaidniekiem, kā pilnīgi pareizs un mērķtiecīgs paņēmiens. VKP CK prasa no apgabalu komiteju, rajonu komiteju sekretāriem, nacionālo kompartiju Centrālkomitejām, lai tie pārbaudot NKVD darbiniekus vadītos no šī paskaidrojuma.

VKP(b) CK sekretārs J.Staļins

10/I – 1939 г.

Mašīnrakstā (1.eks.) ar iespraudumiem rokrakstā. Sekojot atzīmēm uz arhīva eksemplāra, Mašīnraksta kopijas nosūtītas: Berijam, Ščerbakovam, Žuravļovam, Ždanovam, Višinskim, Goļakovam u.c. (kopā 10 adresātiem).
АП РФ. Ф. 3. Оп. 58. Д. 6. Л. 145-146

https://memorial.krsk.ru/DOKUMENT/USSR/390110.htm

—————-

PSRS Iekšlietu ministrijas pavēle par “šarašku” organizāciju

atslepenota

PSRS Iekšlietu ministrijas pavēle

1949.gads

Saturs:

N 001020. Par 8.nodaļas un 4.Specdaļas Sevišķo biroju organizāciju PSRS Iekšlietu ministrijā PSRS Galveno pārvalžu un būvju sistēmā

N 001020. 1949.gada 9.novembrī Maskavā

Lai nodrošinātu PSRS IeM veicamo ražošanas darbību un kapitālo celtniecību ar zinātniski pētnieciskajiem un projektēšanas-konstruēšanas darbiem jaunas tehnikas, darbietilpīgu procesu mehanizācijas, ražošanas racionalizācijas, izejvielu, degvielas un enerģijas taupīšanas, un maksimālai ekonomisko resursu izmantošanai un ieviešanai jaunapgūstamos uzņēmumos un būvēs tālos Padomju Savienības rajonos

PAVĒLU:

1. Uzdot PSRS IeM 4.Specdaļai organizēt Sevišķus tehniskus, konstruktoru un projektu birojus zinātniski pētniecisku, izmēģinājumu, eksperimentālu un konstruēšanas darbu veikšanai atbilstoši PSRS IeM Galveno pārvalžu tematikai.

2. Organizēt PSRS IeM 4.Specdaļas sastāvā nodaļu (astoto) Sevišķo biroju darbības vadīšanai un koordinācijai PSRS IeM Galveno pārvalžu sistēmā.

3. Manam vietniekam ģenerālleinantam Obručņikam izskatīt un apstiprināt 4.Specdaļas 8.nodaļas štatu sarakstu uz PSRS IeM 4.Specdaļas rēķina.

4. PSRS IeM 4.Specdaļas priekšniekam ģenerālmajoram Kravčenko organizēt:

  • PSRS IeM 4.Specdaļas Sevišķo konstruktoru biroju Nr.2 (ОКБ-2) pie PSRS IeM Speciālās galvenās pārvaldes institūta Giprozoloto Maskavā;

  • PSRS IeM 4.Specdaļas Sevišķo projektu-konstruktoru un tehnoloģisko biroju Nr.3 (ОКБ-3) pie PSRS IeM Kalnu-metalurģijas uzņēmumu Galvenās lāģeru pārvaldes (ГУЛГМП) Krasnojarskas rūpn. Nr.169;

  • PSRS IeM 4.Specdaļas Sevišķo projektu biroju Nr.4 (ОКБ-4) pie PSRS IeM Kalnu-metalurģijas uzņēmumu Galvenās lāģeru pārvaldes (ГУЛГМП) Uhtas kombināta;

  • PSRS IeM 4.Specdaļas Sevišķo tehnisko biroju Nr.5 (ОКБ-5) pie PSRS IeM Kalnu-metalurģijas uzņēmumu Galvenās lāģeru pārvaldes (ГУЛГМП) Ivdeļlaga Sverdlovskas apgabalā;

  • PSRS IeM 4.Specdaļas Sevišķo tehnisko biroju Nr.6 (ОКБ-6) pie PSRS IeM 1.Vissavienības Zinātniski pētnieciskā institūta (ВНИИ-1) Magadanā.

     

Kopā ar PSRS IeM Daļstroju, ГУЛГМП, Kokrūpniecības uzņēmumu Galveno lāģeru pārvaldi (ГУЛЛП) un PSRS IeM Speciālo galveno pārvaldi izstrādāt Sevišķo biroju tematiskos plānus uz 1950.g.

5. PSRS IeM GULAGa priekšniekam ģenerālmajoram Dobriņinam kopā ar PSRS IeM 4.Specdaļas priekšnieku ģenerālmajoru Kravčenko divu mēnešu laikā atlasīt no ieslodzītajiem vajadzīgos speciālistus un vienojoties ar attiecīgo PSRS IeM ražošanas galveno pārvalžu priekšniekiem iesniegt apstiprināšanai PSRS IeM ieslodzīto speciālistu sarakstus, kas paredzēti nosūtīšanai uz darbu OKB.

6. Speciālās galvenās pārvaldes priekšniekam ģenerālmajoram Haritonovam, ГУЛГМП priekšnieka pienākumu izpildītājam pulkvedim Dobrovoļskim, Daļstroja priekšniekam ģenerālmajoram Petrenko un ГУЛГМП priekšniekam ģenerālmajoram Timofejevam nodrošināt ar PSRS IeM 4.Specdaļu saskaņotos termiņos telpu remontu un iekārtas Sevišķajiem birojiem un speccietumus pie tiem.

7. PSRS IeM Cietumu pārvaldes priekšniekam pulkvedim Kuzņecovam:

A. Organizēt speciāla uzdevuma cietumus Krasnojasrskas novadā, Komi APSR, Sverdlovskas apg., Magadanas pilsētā un speccietuma nodaļu Maskavas apgabalā.

Organizējamos speccietumus pakļaut:

a) speccietumu pie Sevišķā projektu-konstruktoru biroja Nr.3 Krasnojarskas novada UMVD Cietumu daļai;

b) speccietumu pie Sevišķā projektu biroja Nr.4 Komi APSR Cietumu nodaļai;

c) speccietumu pie ОКБ-2 Maskavas apg. UMVD Cietumu daļai;

d) speccietumu pie ОТБ-5 Sverdlovskas apg. MVD Cietumu daļai;

e) speccietumu pie ОТБ-6 Daļstroja UMVD priekšniekam Magadanā.

B. Speccietumu komplektācijai iedalīt 360 štata vienības no PSRS IeM Cietumu pārvaldes rezerves, toskait:

virsnieku amatos ………………. 60 vienības

seržantu (uzraugu) ……………. 260 vienības

brīvlīguma …………………….. 40 vienības

8. Krasnojarskas nov., Sverdlovskas un Maskavas apg., Daļstrojā UMVD priekšniekiem un Komi APSR iekšlietu ministram jaunorganizējamiem specialā uzdevuma cietumiem nodrošināt štatus ar pārbaudītiem kadriem uz 1949.g. 25.dec.

9. PSRS IeM Specnometinājumu daļas priekšniekam pulkvedim Šijanam un PSRS IeM 1.specdaļas priekšniekam pulkvedim Kuzņecovam uzskaitīt specnometinātos un deportētos ar augstāko un vidējo izglītību un datus nodot PSRS IeM 4.Specdaļai uz 1950.gada 1.janvāri.

10. Pievienoto tipveida nolikumu par 4.Specdaļas Sevišķo biroju darbību apstiprināt.

PSRS iekšlietu ministrs
ģenerālpulkvedis
S.Kruglovs

Pareizi:

(ГАКК ф.р.-1929, оп.3, 9, 4 л.222-225)

https://memorial.krsk.ru/DOKUMENT/USSR/491109.htm

————–

ŠARAŠKAS ĢĒNIJS NO UKRAINAS, ŽITOMIRAS

… Sergejs Koroļovs bija pārliecinājies, ka propelleru aviācija ir sevi izsmēlusi. 1931.g. viņš pievienojās tikko izveidotai reaktīvās kustības izpētes grupai. 1932.gada jūlijā viņu iecēla par grupas priekšnieku sabiedriskā kārtā. 1933.gadā Maskavā tika saformēts Reaktīvais zinātniski pētnieciskais institūts, Koroļovu iecēla par tā priekšnieka vietnieku, bet 1937.g. viņš vadīja raķešu aparātu grupu.

1938.gada 27.jūnijā Koroļovu ierija staļiniskā represiju mašīna. Viņš tika arestēts ar pantu “Valsts rūpniecības graušana”. Spriedums – 10 gadi konclāģerī + 5 gadi bez tiesībām + īpašuma atņemšana. Soda vieta Kolima. Tā viņš nokļuva raktuvē Maļdak un strādāja zelta ieguvē. Tur leģendārais konstruktors bija pakļauts noziedznieku un apsargu ņirgām, izcieta katorgas darbu, saslima ar vitamīnu trūkumu un dzīvs palika brīnumainā veidā.

Par Kolimā ieslodzīto iestājās daudzas slavenības. Nav skaidrs, vai līdz Staļinam bija tikušas izcilo lidotāju Mihaila Gromova un Valentinas Grizodubovas vēstules, bet 1939.gadā Berija ir saņēmis Staļina norādījumu atkārtoti izskatīt aizsardzības speciālistu apsūdzības lietas. 1939.gada novembrī Koroļovam pateica, ka viņš tiek nosūtīts uz Maskavu. Līdz Magadanai viņš konvoja pavadīts tika pēc vairākām diennaktīm. Aizkavēšanās ar dokumentu noformēšanu dēļ viņš nokavēja uz tajā navigācijas gadā pēdējo tvaikoni uz Vladivostoku. Vēlāk to uztvēra kā likteņa zīmi. Tvaikonis Indigirka 12.decembrī vētras laikā nogrima pie Japānas salas Hokaido krasta. Visi trīmēs ieslēgtie ieslodzītie gāja bojā.

No 1940. gada septembra Koroļovs sodu izcieta ЦКБ-29, ko vadīja ieslodzītais Andrejs Tupoļevs. Kara gados, joprojām ieslodzīto rangā, abi ar Tupoļevu izstrādāja lidmašīnu TU-2. Vēlāk topošais Galvenais konstruktors strādāja tādā pašā šaraškā (tā tika saukti slepenie zinātniskās pētniecības vai projektēšanas institūti, kuros valsts drošības orgānu uzraudzībā radīja zinātni un tehniku zinātnieki un inženieri, parasti tie bija tautas ienaidnieki), kurā tika izstrādāti reaktīvie dzinēji. 1944.gadā viņu izlaida no cietuma, bet 1945.g. septembrī nosūtīja uz Vāciju vācu trofeju tehnikas, pirmkārt raķešu, izpētes komisijas sastāvā. 1946.g. Koroļovu iecēla par balistisko raķešu galveno konstruktoru un 88. zinātniskās izpētes institūta daļas priekšnieku. Viņa vadībā tika pamazām radītas PSRS pirmās balistiskās raķetes. No 1956.g. Koroļovs bija valstī pirmā raķešu centra OKB-1 vadītājs un galvenais konstruktors, viņa kontrolē bija daudzu ZPI un konstruktoru biroju darbība. Un visu šo laiku viņš aizvien vēl bija tautas ienaidnieks. Viņu reabilitēja tikai 1957.gada 18.aprīlī – pusgadu pirms viņš palaida pasaulē pirmo Zemes mākslīgo pavadoni.

Slepenības dēļ Koroļovs nesaņēma Nobela prēmiju. Kad tās piešķiršanas komiteja vērsās pie padomju valdības ar lūgumu nosaukt pirmā Zemes mākslīgā pavadoņa konstruktora vārdu, valsts vadītājs Ņikita Hruščovs atbildēja, ka jaunas tehnikas izstrādātājs PSRS ir visa valsts, nevis viens cilvēks. `Šis stāsts atkārtojās arī pēc pirmā cilvēka – Gagarina – palaišanas kosmosā.

Arī kosmosa kuģis Л-3 kosmonautu lidojumam uz Mēnesi tika izstrādāts Koroļova vadībā. Tāpat kā amerikāņu Apollo tas sastāvēja no orbitālā kuģa un nolaišanās moduļa. Interesanti. ka padomju Mēness kuģa nolaišanas modulis, Блок Е, tika izgatavots Ukrainā, tagadējā Dņipropetrovskā.

Sergeja Koroļova meita atceras: “Tieši vārds Ukraina mūsu ģimenē tika izteikts savilņoti, ar lielu mīlestību. Savus pirmos 24 gadus tēvs bija pavadījis Ukrainā. Viņš to ļoti mīlēja. Mīlēja ukraiņu dziesmas, ukraiņu valodu. Tas ir noteikti. ‘Divļus na nebo’, ‘Reve ta stone Dnipr širokij’ – tās bija vecmammas un tēva mīļākas dziesmas”. Kad Koroļovs bija palaidis raķeti ar pirmo ukraiņu kosmonautu Pavlu Popoviču, pēdējais no kosmosa uzdziedāja Galvenajam konstruktoram viņa mīļoto dziesmu ‘Divļus na nebo’…

1966.gada janvārī Galvenais konstruktors nolikās slimnīcā uz polipu izņemšanu no zarnu trakta, bet operācijas gaitā radās sarežģījumi, un Koroļova sirds neizturēja. Viņš mira 59 gadu vecs…

https://universemagazine.com/ru/13-faktov-pro-sergeya-koroleva-kotorye-vy-mogli-ne-znat/

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.