1954. Kengiras konclāģera sacelšanās. Juris Knopmuss

KNOPMUSS Juris Alfrēda d.,
nošauts 1956.gada 18.septembrī—————
Sevišķo konclāģeru (Особлаг) sistēma izveidojās 1948.gadā, tās mērķis bija aizvietot tajā gadā likvidēto katorgu. Tur turēja gandrīz tikai politiskos ieslodzītos. Lielajām lāģeru pārvaldēm, kas aptver daudzas lāģeru nodaļas un lagpunktus, piešķīra skanīgus nosaukumus, nekādi nesaistītus ar to ģeogrāfisko īstenību. Ezeru, Kalnu, Stepes (Ozerlag, Gorlag, Steplag). Tajos ieslodzītie strādāja vissmagākos darbus – šahtās, pilsētu celtniecībā, padomju industrijas flagmaņos, Arktikā (Vorkuta, Noriļska) vai pustuksnesī (Džezkazgan, Balhaš).
Pēc Staļina nāves Osoblagos uzliesmoja masveida protesti, ko parasti sauc par „sacelšanos”, īstenībā tie bija pirmie nevardarbīgas pretošanās mēģinājumi PSRS. Dumpinieku saukļi – „Prasām cilvēka tiesību cienīšanu”, „Mēs esam par padomju likumiem, bet pret tiem, kuri tos izkropļo!”, „Lai dzīvo Padomju konstitūcija!” turpina būt absolūti aktuāli arī šodien. Nomainiet vārdu „Padomju” uz „Krievijas” un tie varētu skanēt uz Bolotnaja laukuma.

Juris Knopmuss, 1955.gads, nāvinieku kamera. Daudzo spilgto dumpinieku vadītāju vidū, par kuriem ikvienu var uzrakstīt romānu, īpaši izceļas Jura Afrēda d. Knopmusa (Юрия Альфредовича Кнопмуса (1915—1956)), Kengiras 1954.gada dumpja Steplagā propagandas daļas vadītāja liktenis.

1990-o gadu vidū par viņu bija zināms niecīgi maz, pat «Архипелаг ГУЛАГ» bija izkropļots viņa uzvārds, samudžināta biogrāfija. Bet uz visiem, kas viņu satikuši, viņš ir atstājis brīnumainas atmiņas – par viņu runāja kā par ārkārtīgi izglītotu, cēlsirdīgu, nelokāmu cilvēku. Kādā no vēstulēm man Knopmusa draugs no Verhņe-Ņeivinskas (Верхне-Нейвинск) lāģera, etapa uz Notlagu un Gorlagu G.S.Kļimovičs minēja, ka īsi pirms atkārtotā aresta Juris Afrēda d. viņam stāstījis, ka franči Rosī un Petī nolēmuši samontēt radioraidītāju, lai saistītos ar starptautiskām tiesību sargāšanas organizācijām: „Mēģini šo grupu sameklēt … Vajag, lai par mums sadzird pasaulē”. Drauga uzdevumu Kļimovičs izpildīt nepaspēja; arī franči tika arestēti. Kļimovičs līdz mūža beigām uzskatīja, ka raidītājs ir turpinājis darboties arī pēc franču aresta. Atmiņās viņš raksta, ka tāpat kā „<papardes> ziedu var noplūkt tikai īstajā brīdī”, arī nodibināt sakarus ar pagrīdniekiem varēja tikai kamēr Knopmuss bija brīvībā. „Es savu īsto brīdi palaidu garām”. Ak vai, pasakas motīvs nav nejaušs – sameklēt mītisko raidītāju Noriļskā bija tikpat liela cerība kā atrast papardes ziedu Jāņu naktī.
Skaidrs kļuva no pazīstamā franču vēsturnieka Žaka Rosī, ‘Справочник по ГУЛАГу’ autora vēstules. Uzzinājis, ka Žaks savu termiņu atsēdējis tieši Noriļskā, es sapratu, ka Kļimoviča stāstā runa visdrīzāk ir par viņu. … „Ziņoju detaļas par valsts drošības kapteiņa Anatolija Arseņjeva izdomāto radioraidītāju” uz manu vēstuli atbildēja Žaks Rosī. „Arseņjevs, Noriļkombināta 3.daļas izmeklētājs, atsūtīja man brīvlīguma kravas automašīnu šoferi Fjodorovu ar nelegālu cietuma <zīmīti> no franča Fransuā Petī, kurš strādā Vara kombināta būvē (Медьстрой) Speclagā, kur es nevarēju nokļūt. Zīmītes un neplānoti sadabūtu paiku sāka nest Oļegs Bernharda d. Petri, ar kuru pāris gadus bijām kopā Noriļskas konclāģera 2.lagnodaļā. Izrādījās, ka brīvlīgima inženierim Petri ir darīšanas tieši tur, kur strādā mans novadnieks. Katru manu zīmīti un katru novadnieka atbildi Petri nesa Arseņjevam, kur jau izlaistais Aleksandrs Nikolaja d. Garī (bijušais ‘Известия’ ārzemju korespondents) žigli tās pārtulkoja uz krievu valodu.
Es novadniekam (pirmajam tik daudz gadu laikā!) sniedzu praktiskus ieslodzīto padomus, cenšoties viņu atbalstīt morāli un nedaudz materiāli. Bet novadnieks lūdza organizēt bēgšanu. Daudz vēlāk uzzināju, ka viņš bijis klukstu (наседкa – ieslodzītajam piesēdināts slepens čekas aģents) grupas ielenkumā. Mani iesēdināja 1948.gada februārī. Konfrontēja nevis ar Petrī, bet Garī. Novadnieks liecināja visu, ko Arseņjevs prasīja.”
Šim notikumam bija dīvains turpinājums. Valsts drošības ministrija noticēja pati savam sadomājumam. Tagad ir publicētas meitenītes atmiņas, kura 1948.gadā pamanījusi „pieaugušu onkuli”, kurš ielavījies Rosī dzīvoklī, lai viņa prombūtnes laikā izdarītu slepus kratīšanu meklējot to pašu raidītāju (Žakam tobrīd bija beidzies pirmais ieslodzījums, un viņš dzīvoja specnometinājumā Noriļskā). Mītiskais raidītājs kļuva par biedēkli, ar kuru biedēja nepieredzējušus zaldātus.
1953. gada 25.maijā 5 gadus pēc Žaka aresta, seržants Cigankovs sāka šaut uz nepaklausīgiem ieslodzītajiem un nošāva Emīlu Sofroņiku. Ar šo šaušanu sākās Noriļskas sacelšanās. Vēl pēc pusotra gada Cigankovs turpināja apgalvot, ka „ieroci izmantojis pareizi”, jo „mūs informēja, ka ieslodzītie gatavojas … ielaužoties kara daļā sagrābt neizņemtos ieročus un munīciju, izvērst savu darbību līdz Noriļskas un Dudinkas sagrābšanai, pēc tam pa radio sazinoties ar ASV… ”
Juri Knopmusu arestēja Gorlagā, turpat kur Rosī, 1948-ajā vai 1949-ā gada sākumā. 1951.g. 20.sept. viņu notiesāja Gorlaga lāģera tiesa – uz 25 gadiem par to, ka „1948.g. … Aktīvi piedalījies ieslodzīto sacelšanās organizēšanā ar nolūku atbruņot apsardzi un sagrābt zonu savās rokās”. Pašas sacelšanās nebija, sodīja par nodomu. Izmeklēšana vilkās divarpus gadus – nebijis termiņš pat Staļina laikā, tas norāda uz apsūdzēto ārkārtīgu izturību. Pēc sprieduma Juris Knopmuss nosūtīts uz Steplagu Viduskazahstānā.
1954.g. 16.maijā Steplaga 3.lagnodaļā Kengir ciematā sākās nemieri. Tagad tos visā kasaulē pazīst kā Kengiras sacelšanos – no nodaļas ‘Kengiras četrdesmit dienas’ Solžeņina grāmatā ‘Архипелаг ГУЛАГ’. 28.maijā Juri Knopmusu ievēlēja tā sauktajā „ieslodzīto komisijā” jeb „mūsu pagaidu valdībā” kā zeki jokoja. Propagandas daļa, ko vadīja Knopmuss, izlaida sienas avīzes, radioraidījumus, no gaisa pūķa kaisīja lapiņas. Bet, galvenais, Knopmuss ticēja iespējai sazināties ar pasaules sabiedrību.
Domājams, tieši viņam ir bijusi doma sacelšanās laikā samontēt divpusēju īsviļņu raidītāju. Un Kengiras lietpratējiem tas ir izdevies. Radioraidītājs salikts no ultraīsviļņu iekārtas detaļām, ko dumpinieki sagrābuši lāģera slimnīcā. Daudzi sacelšanās dalībnieki man ir teikuši, ka baumots, ka raidītājs darbojies. Šī darbošanās bijusi stingri slepena, un ne visiem sacelšanās vadītājiem bijusi piekļuve raidītājam. Ir divi neatkarīgi apstiprinājumi, ka raidītājs darbojies. No Anatolija Kostricka, pašmācības inženiera un raidītāja galvenā konstruktora. Par to atmiņās raksta arī Ferencs Vārkoni, kurš savu radista- tiesību aiztāvja darbību sācis Kengiras dumpī un pēc tam visu mūžu nostrādājis radiostacijas ‘Brīvā Eiropa’ ungāru dienestā.
Tomēs visos atslepenotajos Gulaga dokumentos ir uzsvērts, ka pēc dumpja apspiešanas Kengiras lāģerī atrasts „nepabeigts īsviļņu raidītājs”. Domājams, Iekšlietu ministrijas un prokuratūras augstākiem ierēdņiem atzīšanās, ka no aplenkta konclāģera ir notikuši raidījumi uz Rietumiem, ir bijusi pārāk bīstama.
Izmisīgais mēģinājums sazināties ar pasaules sabiedrību ir bijis viens no Jura Alfrēda d. Knopmusa nāves sprieduma iemesliem Kengiras dumpja lietā. Viņam, romantiķim, niknam cīnītājam pret staļinisko režīmu, neizdevās uzzināt, ka tieši viņš un viņa līdzbiedri liks „uzziedēt papardes ziedam”. Burtiski no nekā viņiem aplenktā konclāģerī izdevies samontēt raidītāju, kas palīdzības saucienu iznesis tūkstošiem verstis tālu. To Knopmusam nepiedeva, viņš Kengiras lietas procesā bija visu ņēmis uz sevi. 1956.gada 18.septembrī, jau pēc XX kongresa, viņš ir nošauts.
Anatolijs Kostrickis un Boļeslavs Geriņš. Foto Kengiras cietums. (Анатолий Кострицкий и Болеслав Гериньш, Кенгирская тюрьма)
______________________1Климович Рыгор. Конец Горлага. — Менск. Наша Нiва,1999. — С. 73.2Волошина-Куц Н.Д. Очень многие люди учили меня жизни просто фактом своего существования // О времени, о Норильске, о себе… Т. 5. — 2004. — С. 404—424.3Макарова Алла. Норильское восстание. Май—август 1953 года. // Воля. — 1993. — № 1. — С. 77.4Варкони-Лебер Франц.  Пока однажды… // Континент. — 1975. — № 3.
P. S. Фотография в Кенгире — особая тема. В восставшем лагере работало фотоателье, где участники восстания заказывали фотографии для друзей и родных. Припоминают, что фотографа звали Говоров. Анатолию Кострицкому удалось организовать фотографирование в Кенгирской тюрьме, после вынесения приговора. Насколько известно, это единственные подпольные фотографии, снятые в камерах смертников в СССР. Николай Формозов. Новая газета 21.12.2011

/Документы/Публикации/2010-е
https://memorial.krsk.ru/Public/2011/20111221.htm



DAUGE ALĪDA KĀRĻA M. (LIDIJA), 1904. Stendē/Aizsilu muižā 8 km no Zilupes.
arestēta 1947.g.
17-58-1 «а» – neziņošana par vīru
7 gadi & + 3g. bez tiesībām (ieslodzījumā 10.11.46–27.09.54. Gorlags. Ozerlags, Pēc tam specnometin. Krasnojarskas nov. Jemeļjanovas rajons, Atbrīvota 19.05.58.)
———–https://ru.openlist.wiki/
Дауге Лидия Карловна (1904)
Дата рождения: 1904 г.
Варианты ФИО: Дауге Алида Карловна
Пол: женщина
Национальность: латыш
Социальное происхождение: заключенный
Образование: 6 кл
Архивное дело: Информцентр УВД КК, дело № СО-19859
Источники данных: БД Красноярского общества “Мемориал”, «Рязанский мартиролог»
Примечание: Род. в 1904 на хуторе Юкуме Стенденской вол. Тукумского уезда. Обвинение в недонесении на мужа. В июне 1947 ВТ войск МВД ЛатССР по ст. 17-58-1 «а» осуждена на 7 лет ИТЛ и 3 года лишения политических прав. Дочерей Туну и Скайдру сослали в Томскую обл.
 ————
Sacelšanās Noriļskas Gorlagā sākās un turpinājās katrā konclāģera nodaļā dažādi, bet par tās vispārējo sākuma datumu, domājams, var uzskatīt 1953.gada 26.maiju, kad sardzes priekšnieks seržants Djakovs atklājis automāta uguni uz ieslodzīto grupu, kas stāvējusi pie 5.lagnodaļas dzīvojamās zonas. Nošāvis un ievainojis vairāk kā 10 cilvēkus. Administrācija izbēgusi no zonas, katordznieki izkāruši melnus karogus. Kā solidaritātes zīmi streiku pasludinājušas 4. un 6. sieviešu lagnodaļas. bet ne 2-ā, kur streiks novērsts jau 27.maijā ar vairāk kā 50 aktīvāko ieslodzīto arestu. Pārējās nodaļās sacelšanu vadīja vēlētas brigāžu, baraku un nacionālo grupu pārstāvju komitejas.
6. lagnodaļas komiteju vadīja Alīda Kārļa m. Dauge, locekles bija Asta Toffere, Jūlija Safronoviča un citas (kopā deviņas). 3-ā par komitejas priekšsēdētāju ievēlēja Borisu Šamajevu, par vietnieku Ivanu Vorobjovu, tankistu, PSRS Varoni.

Dumpinieki izveidoja pašaizsardzības nodaļas un vienības, kas kalpoja sardzē. Viņi apsargāja arī administrācijas pārstāvjus, ja tie parādījās zonā. Izveidotā provokatoru meklēšanas komisija atvēra 4.lagnodaļas operatīvās daļas seifu un bija pārsteigta – katrs sestais (620 cilvēki) bija slepenais darbinieks – administrācijas ziņotājs!
No Maskavas atlidojusī komisija, ko vadīja PSRS IeM Cietumu pārvaldes priekšnieks pulkvedis Kuzņecovs, neko uz vietas izlemt nevarēja, vien izdarīja dažus atvieglinājumus katordzniekiem: atļāva noņemt numurus no apģērba, restes no logiem, apsolīja saraksti un tikšanos ar radiem. Pēc tam komisijas locekļi uzņēmās personisku pretestības apspiešanas vadību lagnodaļās. Par 6.nodaļas sagraušanu ir jāpastāsta sīkāk.
Naktī uz 7.jūliju, pārgriežot stieples un izlaužot žogus, katordznieču zonā iebrauca ugunsdzēsības mašīnas. Sievietes stāvēja 3 rindās, saķērušās rokas un skandējot: “Nāve vai brīvība!”. Zaldāti, izlikuši šļūtenes, vērsa uz viņām augstspiediena ūdens strūklas. Pārējie ar šautenēm plecā vai rokās sāka sievietes vilkt pa zemi sitot ar laidnēm, žoga atlūzām, dūrēm. Piekaušanā piedalījās arī sievietes militārā formā, velkot aiz matiem ārā no barakām tur paslēpušās sievietes. Operāciju komandēja Gorlaga priekšnieks ģenerālis Semjonovs.
3.lagnodaļa streiku turpināja. Viņu zona tika sadalīta 4 iecirkņos, iecelti iecirkņu, baraku, sekciju vecākie – kopā 88 cilvēki. Caurām diennaktīm notika dežūras un patrulēšana, tika izlikti sardzes posteņi.
9. jūlijā pa radio izskanēja paziņojums par Berijas arestu. Kuzņecova komisija tika atsaukta, Gorlaga vadību pārņēma ģenerālis Carjovs. 3.lagnodaļa to uzzināja no lāģerī nokļuvušas avīzes. Ieslodzītie sāka no gaisa pūķa kaisīt lapiņas. Vienas no tām teksts: “Beriju mēs un mūsu ģimenes nolādam uz mūžiem! Mēs ticam, ka Padomju Valdība noziedzības sekas, kuras upuri esam arī mēs, likvidēs līdz galam. Gorlaga katordznieki”.
Komitejas locekļi sāka rakstīt vēstules uz dažādām valsts instancēm: no valdības un kompartijas vadības līdz personiskā, adresētām Vorošilovam, Maļenkovam un citiem. Šīs vēstules no Noriļskas ārā netika, tās vēlāk pievienotas izmeklēšanai.
https://memorial.krsk.ru/Public/1997/19972.htm
Skat. arī http://www.ibook.lv/BD_manas-dzives-stasts-alida-dauge.aspx?BID=95a4a073-ca55-4154-b443-ebba4b179ab0
———
Talsu apriņķis, Stendes pagasts, Lejasjukumi.
Ieslodzījumā 10.11.46–27.09.54. Gorlags. Ozerlags, Pēc tam specnometin. Krasnojarskas nov. Jemeļjanovas rajons, Atbrīvota 19.05.58.
Lieta Nr. 2137, P–10893*, K.
             ****
Dzimusi Aizsilu muižā 8 km no Zilupes.
Kad fronte tuvojās Rīgai Alīda ar vīru devās pie vīramātes uz viņas mājām Stendē. Tur dzīvoja viņu meitas – Guna un Skaidrīte. Šeit vīru Kārli vācu žandarmi paņēma armijas papildināšanai.

1946.gadā iedama uz kūti, ieraudzīja daudz miliču un saprata, ka vīrs ir nebrīvē. Alīda tika aizvesta uz Rīgas Centrālcietumu. Notiesāta uz 7 gadiem + 3 gadi izsūtījumā.
1949.g. martā studentie Guna tika izvesta uz Komsomoļsku, bet Skaidrīte ar vīramāti  uz Tomskas apgabalu.,
Kad vēlāk Alida bija kļuvusi invalīde  un bija vajadzīga palīdzība lai izdzīvotu, viņa rakstīja lūgumus atļaut meitām pārcelties  no savām izsūtījuma vietām pie viņas.. Atbildes no abām pusēm bija noraidošas.
Atbrīvošanas lēmums bija 1958.gadā,
Avots: Es sapni par dzimteni pagalvī likšu, 1993; https://timenote.info/lv/Alida-Dauge

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.