Darbs ar kadriem LPSR čekas 1. jeb izlūkošanas, jeb spiegu daļā

(Skaidrs, ka te ir ļoti maz no visa, tomēr jau šis darbiņš man garastāvokli nepacēla. Bet, cik iespējams, jāzin ir. Uz manu vislielāko interesi atbildēja šādi citāti:

“NAGLIS L.A., kapt.

Gatavošana 1.d. 2.nod. operpilnvarotā amatam. Darba organizācija 1.daļā, darbs ar aģentūru, paaugstināt organizatoriski operatīvo pasākumu, darba ar aģentiem, konfidenciālām personām un operatīvās uzskaites kvalitāti. Izpētīt materiālus par latviešu emigrācijas organizācijām un centriem ārzemēs: PBLA (ОСЛМ), Latvijas sociāldemokrātiskās strādnieku partijas ārzemju komiteja Zviedrijā (ЗК ЛСДРП), Latviešu nacionālais fonds (ЛНФ), Baltijas Studiju veicināšanas Apvienība AABS (АСРБИ) un Baltijas Institūts (БИ), jaunatnes organizācijas “Minsteres latviešu ģimnāzija”, Eiropas Latviešu Jaunatnes Apvienība ELJA (ОЛМЕ), Amerikas Latviešu Jaunatnes Apvienība ALJA (ОЛМА), Latviešu Jaunatnes Nacionālā Apvienība Kanādā LNAK (НОЛМК) u.c. un sākt praktisku darbību. Aģentūras iespiešanās pretpadomju centros, to vadošajos posmos, aģentūras no padomju pilsoņiem iemainīšana, aktīvi pasākumi pretrunu padziļināšanai starp dažādām emigrācijas grupām un pretpadomju organizāciju vadības kompromitēšanai sakaros ar specdienestiem. Uz PSRS lojāli noskaņotu kontingentu veidošana. Dabūtās informācijas par pretpadomju centru un organizāciju centieniem īstenošana operatīvos un propagandas nolūkos. Angļu un vācu valodas uzlabošana, klausoties radiopārraides un lasot ārzemju presi.”

Šādā ievirzē strādājuši DAMBURGS A.R., kapt., GRIBKOVS VALERIJS.V., majors, KREICBERGS H.K., apakšpulkv., LOMAKINS NIKOLAJS S., kapt., NAGLIS L.A., kapt., PROKOPECS A.I., kapt., RUSSAKS S.L., vec.ltn., SAVICKIS JURIS JA., apakšpulkvedis, 1.daļas 1.nodaļas priekšnieks, SIMOŅENKOVS JU.M., kapt., ŠEREMETS M.V., jaun.serž., ŠUĻGA V.F., majors.

Raksturojumus izvilku subjektīvi, oriģināls ir http://istmat.info/files/uploads/63072/lva_f.1_op._1_d.9_kadri.pdf

Skat. arī https://tencinusarunas.wordpress.com/2010/03/31/%e2%80%9csvetais%e2%80%9d-kgb-generalis-johansons-l-grantins-vdkkgb-darbinieku-saraksts-1989-g-latvijas-psr-vdk-centralais-aparats/ , https://tencinusarunas.wordpress.com/2012/01/13/s-metuzals-latvijas-vdk-2/ utml. )

==================

ANSPAKS ROBERTS I., apakšpulkvedis, 1.daļas priekšnieka vietnieks.

Izlūkošana, centr.aparāts. 1989.gads. “R.Anspaks ir bijušais PSRS VDK 1. daļas (ārējā izlūkošana) darbinieks, viens no tiem apmēram pārdesmit šīs institūcijas speciālistiem, kuri 1991. gadā stājās atjaunotās Latvijas dienestā. Savulaik Krievijas izlūkdienestu darbība bijusi īpaši labi jūtama brīdī, kad Latvija gatavojās iestāties NATO. ” – https://www.la.lv/iekarotakie-spiegi-personas-laba-limeni

BAUBELS GUNĀRS JA., majors.

Gatavošana un ievešana 1.daļas 1.nodaļas vec.operpilnvarotā amatā. Nosūtīt uz 7 dienu stažēšanos PSRS KGB “С” Pārvaldes 3.nodaļu, iepazīties ar operatīvo lietu “Старт” Nr.508 t.2345, “Стажеры” t.1, “Методика” t.1 materiāliem, pētīt mūsdienu psīholoģijas, psīhofizioloģijas sasniegumu praktiska lietojuma iespējas kandidātu atlasei un pētīšanai darbam sevišķos apstākļos. 1989.g. 217.lapa.

BEKEŠS VALDIS JA., ltn.

Uz Andropova institūtu. Regulāri sekot publikācijām avīzēs ‘Unsere Zeit’, ‘Neues Deutschland’ un žurnālā ‘Der Spiegel’, sistemātiski klausīties radiopārraides vācu valodā, VFR, Austrija, ASV, Zviedrija, politiskās partijas šajās valstīs. 1989.gads. 208.lapa.

BRJUHINS A.S., majors, 1.d., 4.nod. vec. operpilnvarotais. 1988.g.

BOKMANIS VLADIMIRS JA., leitn.

Uz Andropova institūtu, uzdevumi kā visiem uz turieni. VFR, Austrija, Šveice. 78.lapa

BUBENČIKOVS PJOTRS. I. (iezīmēts ar svītriņām, ar roku), leitn.

Uz Andropova institūtu, kā visiem, Lielbritānija un ASV. 82.lapa.

ČEMJAKINS V.I., vec.ltn.

Uz Andropova institūtu, ārējā izlūkošana, kā visiem. ASV un NATO, Lielbritānija. l55.lapa.

ČERENKOVS A.JU., ierindn.

Kursos ВКШ КГБ СССР fakultātes Nr.2 klausītājs, aģents. Pētījis aģentu “Эдик”, “Марина”, “Андрис” personīgās un darba lietas, strādājis ar konfidenciālām personām АЯБ, УНН, ПАС. Atlasījis, pētījis un pārbaudījis kandidātus uz “В” starp LVU studentiem un darbiniekiem. Pieredzes nolūkā ticies ar aģentiem “Эдик”, “Марина”, “Петр”, “Отто”. Uz arhīva lietas “B” piemēra pētījis ОП un ОР lietu vešanu. Piedalījies literas pasākuma “Т” sagatavošanā un izpildē. Piedalījies ārzemju emigrantu emisāru darbības apsteigšanas un novēršanas operācijās. 26,29.lapas.

DAMBURGS A.R., kapt.

Gatavošana uz 1.daļas 2.nodaļas jaunākā operpilnvarotā amatu, tad uz Andropova institūtu. Uzdevumi līdzīgi kā Naglim. Angļu un spāņu valoda. Krievu valodas zināšanu uzlabošana, ārējās novērošanas iemaņu gūšanai un metožu apgūšanai piedalīties LPSR KGB 7.daļas praktiskajās nodarbībās. Spānija un Lielbritānija. 130,171,196.lapas.

DMITRIJEVS A.I.

Emigrācijas kanāla izmantošana padomju pilsoņu aģentūras pa НТР līniju izvešanai uz ilgstošu apmešanos. 95.lapa.

DOBRIŅINS S.M., vec.ltn.

Uz Andropova institūtu. Mācīties ārpolitisko izlūkošanu, vervēšanas kandidātu atlasi, darbu ar aģentūru, konfidenciālos sakarus, aizrobežu aģentūras pārbaudi, operatīvo stāvokli ASV un NATO. Spāņu valoda, vēsture, politiskās partijas un arodbiedrības Spānijā. 47,67.lapas.

FJODOROVS I.N., kapt.

Uz Andropova institūtu. Spānija, Latīņamerika. 1986.gads. 112.lapa.

FOKINS

GOROHOVS N.L., vec.leitn.

Uz Andropova institūtu. ASV un Lielbritānija. 74.lapa.

GOTHARDS VOLDEMĀRS?

GRIBANOVS VALERIJS A., majors.

Gatavošana uz 1.daļas priekšnieka vietnieka amatu. Par zinātniski-tehnisko izlūkošanu, par līnijām “КР”, “ПР”: 00127 (1966), 00140 (1983), 0330 (1978), 151/4- 18130 (1981), 151/4- 13279 (1983), 151/4-7994 (1983), izlūkpunkta НТР “Перспектива”, “Синдикат” specuzskaites lietas. LPSR un PSRS Zinātņu akadēmiju u.c. materiāli. ASV. 63.lapa.

GRIBKOVS VALERIJS.V., majors.

Uz Andropova institūtu, tad gatavošana 1.d., 1.nod. operpilnvarotā amatam. Franču valoda, piedalījies vairākos sabiedriski politisku pasākumu drošības pasākumos, vervējis aģentu, atlasījis 2 kandidātus vervēšanai, uzlabojis savu čekista gatavību.

Nosūtīt uz 5 dienu stažēšanos PSRS KGB “С” Pārvaldes 10.nodaļā, pētīt materiālus par ārzemju cionistisko centru un aiz tiem stāvošo specdienestu centieniem Latvijas teritorijā ar nolūku uzkarsēt žīdu iedzīvotāju cionistisko noskaņojumu, pētīt materiālus par ārzemju latviešu organizācijām: Latvijas sociāldemokrātiskās strādnieku partijas ārzemju komiteja Zviedrijā (ЗК ЛСДРП), Eiropas Latviešu Jaunatnes Apvienība ELJA (ОЛМЕ), Latviešu nacionālais fonds (ЛНФ), PBLA (ОСЛМ), Baltijas Institūts (БИ) u.c., pētīt politiskos un operatīvos apstākļus ASV, Izraelā, Francijā, Beniluksa valstīs, izmantot emigrācijas kanālus PSRS pilsoņu aģentūras izvešanai darbam ārzemēs pa pārvaldes “С”, līniju. Uzturēt franču valodas zināšanas regulāri klausoties radiopārraides un lasot franču presi. 1989.g. 6,44,212.lapas.

HALTURINS ALEKSANDRS H., kapt.

Uz Andropova institūtu. Francija. 163.lapa.

HORSUNS G.P., kapt.

Uz Andropova institūtu. Latviešu un krievu, zviedru valodas prasmes uzlabošana, sistemātiska zviedru radiopārraižu klausīšanās, tulkot dokumentus uz zviedru valodu. Aizrobežu aģentūras pārbaude, nomaiņu noskaidrošana, izlūkošanas informācijas iegūšanas paņēmieni. Zviedrija un Ziemeļeiropas valstis. 1987.g. 158.lapa.

INZELBERGS A. JA., apakpulkv., 1.daļas nodaļas prakses vadītājs 29.lapa.

JEFIMOVS 27.lapa.

KAMBAROVS VIESTURS.V, kapt.

Uz Andropova institūtu, spec. Itālija, ASV. 18.lapa.

KARPOVS G.P. LPSR KGB priekšsēdētāja vietn. kadru lietās, ģenerālmajors.

KAUPUŽS JEVGEŅIJS E., apakšpulkv., 1d. 4.nod. priekšnieks. 1.-izlūkošana, centrālais aparāts. 1986.g.

KOCIŅŠ V.K., majors, vervējis Bičkoviču?, centrālais aparāts, 1.d, 1.nod. 58.lapa.

KREICBERGS H.K., apakšpulkv., PSRS Žurnālistu savienības biedrs.

Spec. emigrācijas prese; piesegtā veidā vada Kultūras sakaru ar tautiešiem ārzemēs biedrību un Dzimtenes balss redakciju. ЭМ līnija. 21.lapa.

KRIEVIŅŠ G.T., vec.leitn.

Gatavošana par 1.d. 1.nod. operpilnvaroto, stažēšanās PSRS KGB ПГУ “С” Pārvaldē. Aģentūras un konfidenciālo personu iegūšana starp ārzemniekiem, ostās. VFR, Austrija, ASV. Tad uz Andropova institūtu. Krievu valodas uzlabošana, VFR, Austrija. 1986.g. 58.lapa.

KRIEVIŅŠ T.T., vec.ltn. 117.lapa

Kuzins Andrejs.Ju., vec.ltn., uz Andropova institūtu Atkārtot krievu valodas gramatiku, ASV, Lielbritānija, Portugāle, Brazīlija, Angola, Mozambika, bijušās kolonijas Āfrikā. 1988.g. 175,196 Maskavas raj.

LAURENS V.V, majors, 1.daļas nodaļas priekšnieks.

Gatavots par vec.operpilnvaroto. Stažējies PSRS KGB 3.daļas ПГУ “С” Pārvaldē. Iepazinies ar operatīvās sarakstes Nr. 549 “Горизонт” materiāliem, lai iepazītu Центра norādījumus pa “Н” līniju. Mācījies sociometrisko un psihodiagnostisko metožu lietošanu kandidātu darbam īpašos apstākļos atlasei un pētīšanai. 1.d 1.nod. 1989.g. 35.lapa.

LOMAKINS NIKOLAJS S., kapt.

Pēc PSRS KGB institūta galvenās fakultātes beigšanas gatavots nodaļas priekšnieka amatam 1.daļā. Stažējies LPSR KGB 2., 4., 5.daļā. Zviedru, vācu valoda. Darbam ar latviešu emigrācijas presi attīstījis un pilnveidojis latviešu valodas prasmi. 146.lapa.

ĻIŅUČEVS V.A., vec.ltn.

Uz Andropova institūtu. Atkārtot krievu valodas gramatiku, ASV, Lielbritānija. 1986.gads. 102.lapa.

ĻITVINOVS P.L., kapt.

Uz Andropova institūtu, Ārējā izlūkošana, kā visiem, Francijas un Lielbritānijas pētīšana. Gatavošana operpilnvarotā amatam 1.d.1.nod. Stažēšanās PSRS KGB ПГУ “С” Pārvaldes 3. nodaļā. Uzdevumi līdzīgi kā citiem uz operpilnvarotajiem. Angļu un franču valoda. 51,126.lapa.

MAKAROVS ALEKSEJS.V., ltn.

Uz Andropova institūtu. Uzlabot krievu valodas zināšanas, aģentūras-operatīvo apstākļu ASV izpēte, ārējās novērošanas iemaņu gūšanai un metožu apgūšanai piedalīties LPSR KGB 7.daļas praktiskajās nodarbībās, franču valoda, Francija 179.lapa. Oktobra raj.

MATISONS G.N., 134.lapa.

MEDKO SERGEJS P., vec.ltn.

Uz Andropova institūtu. Pilnveidojis krievu valodas prasmi. Sagatavošana kā visiem, vjetnamiešu valodas pilnveidošana. 151.lapa.

MEĻŅIČUKS D.I.

MOTINS JURIJS E., vec. ltn.

Uz Andropova institūtu. Ārējās novērošanas iemaņu gūšanai un metožu apgūšanai piedalīties LPSR KGB 7.daļas praktiskajās nodarbībās, atkārtot krievu valodas gramatiku, angļu valodu, ASV un Lielbritānija. 1989.gads. 203.lapa.

NAGLIS L.A., kapt.

Gatavošana 1.d. 2.nod. operpilnvarotā amatam. Darba organizācija 1.daļā, darbs ar aģentūru, paaugstināt organizatoriski operatīvo pasākumu, darba ar aģentiem, konfidenciālām personām un operatīvās uzskaites kvalitāti. Izpētīt materiālus par latviešu emigrācijas organizācijām un centriem ārzemēs: PBLA (ОСЛМ), Latvijas sociāldemokrātiskās strādnieku partijas ārzemju komiteja Zviedrijā (ЗК ЛСДРП), Latviešu nacionālais fonds (ЛНФ), Baltijas Studiju veicināšanas Apvienība AABS (АСРБИ) un “Baltijas institūts”, jaunatnes organizācijas “Minsteres latviešu ģimnāzija”, Eiropas Latviešu Jaunatnes Apvienība ELJA (ОЛМЕ), Amerikas Latviešu Jaunatnes Apvienība ALJA (ОЛМА), Latviešu Jaunatnes Nacionālā Apvienība Kanādā LNAK (НОЛМК) u.c. un sākt praktisku darbību. Aģentūras iespiešanās pretpadomju centros, to vadošajos posmos, aģentūras no padomju pilsoņiem iemainīšana, aktīvi pasākumi pretrunu padziļināšanai starp dažādām emigrācijas grupām un pretpadomju organizāciju vadības kompromitēšanai sakaros ar specdienestiem. Uz PSRS lojāli noskaņotu kontingentu veidošana. Dabūtās informācijas par pretpadomju centru un organizāciju centieniem īstenošana operatīvos un propagandas nolūkos. Angļu un vācu valodas uzlabošana, klausoties radiopārraides un lasot ārzemju presi. 1985.gads. 91.lapa.

PAĻORA vai PALJORA 27.lapa.

PEKEĻŅIKS N.P. 18.lapa.

PROKOPECS A.I., kapt.

Beidzis 3-gadu fakultāti PSRS KGB institūtā. Gatavošana 1.daļas izlūkpunkta НТР operpilnvarotā amatam. Pētīt izlūkpunkta materiālus par НТР iespiešanās galvenā pretinieka valstīs objektiem (АНД, “Рубеж”, “Перспектива”). Darbs ar aģentūru. Kapitālistisko valstu izlūkošanas un pretizlūkošanas dienesti. VFR, Austrija, Rietumberlīne. LPSR zinātniski-tehnisko speciālistu НТР līnijā pētīšana, vērtējot to izmantošanas derīgumu zinātniski-tehniskajā izlūkošanā (Putriņš T.Ž.). Emigrācijas kanāla izmantošana padomju pilsoņu aģentūras pa НТР līniju izvešanai uz ilgstošu apmešanos (Dmitrijevs A.I.). Darbs ar ārzemju zinātniski tehniskajiem speciālistiem, kas apmeklē LPSR pa oficiāliem, kā arī pa tūrisma kanāliem un personiskām vīzām (Putriņš T.Ž.). Aģentūras vervēšana no padomju pilsoņiem un darbs ar kadru atlasi darbam KGB orgānos (Dmitrijevs A.I., Meļņičuks D.I.). LPSR KGB 1.daļas НТР izlūkpunkta piesegšana, resoru iespējas operatīviem nolūkiem (Rakovskis V.V.). Vācu valoda. 1985.gads. 95.lapa.

PUDELS GUNĀRS VALDIS, pulkv., 1.daļas priekšn. Izlūkošana, centrālais aparāts.

PUGO VADIMS BORISA D., vec.leitn.

Uz Andropova institūtu. Pilnveidot angļu valodas iemaņas, sistemātiski klausīties radiopārraides angļu valodā, ASV, Kanāda. 1988.g.dec. 200.lapa.

PUTRIŅŠ T.Ž., pulkvedis, 1.daļas НТР izlūkpunkta priekšnieks 1985.g. 63.lapa.

RAKOVSKIS V.V. 95.lapa.

REĢKINS A.N, aģents.

ВКШ КГБ klausītājs, ticies ar aģentiem “Арнис”, “Нэмо”, konfidenciālo personu “Зевс”. Pētījis un pārbaudījis kandidātus vervēšanai LLA studentu vidū. Iepazinies ar ДОП “Ник”, “Клод”, “Трус”, “Блумс”, mācījies no aģentu “Ветра”, “Прима”, “Апситис”, “Степанова”, “Нэмо”, “Андрис” personiskajām un darba lietām. Par ДОП “Ник”, “Трус”, “Лирик” sastādījis analītiskas izziņas. Pēc izpildītās operācijas sakarā ar “Академик” sastādījis sīku atskaiti. Patstāvīgi sastādījis izziņas par ИАО uz dažiem izstrādes objektiem. Derīgs aģenta darbam. 32.lapa.

ROLDUGINA RAISA D., leitn., 1.d.1.nod.operpilnvarotā; centrālais aparāts.

RONIS U.JA., majors, 1.d. 2.nod. vec operpilnvarotais. 1988.g.

RUSSAKS S.L., vec.ltn.

Gatavots par operpilnvaroto, ārējai izlūkošanai un pretizlūkošanai, stažējies PSRS KGB ПГУ “С” 10.nodaļā. Mācījies materiālus par ārzemju cionistisko centru un aiz tiem stāvošo specdienestu tieksmēm uzkurināt cionistiskus noskaņojumus žīdu vidū LPSR teritorijā. Pētījis materiālus par ārzemju latviešu organizācijām Latvijas sociāldemokrātiskās strādnieku partijas ārzemju komiteja Zviedrijā (ЗК ЛСДРП), Eiropas Latviešu Jaunatnes Apvienība ELJA (ОЛМЕ), Latviešu nacionālais fonds (ЛНФ), PBLA (ОСЛМ), Baltijas Institūts (БИ) u.c. 1.d. 1.nod. vec.ltn. Mācījies politisko un operatīvo stāvokli ASV, Izraēlā, Latīņamerikā, emigrācijas kanāla izmantošanu padomju pilsoņu aģentūras ievešanai darbam ārzemēs pa “С” Pārvaldes līniju. Spāņu, angļu, poļu valoda, regulāri klausoties radiopārraides un lasot ārzemes preses izdevumus. 39.lapa.

SALOVS N.I., majors.

Gatavošana nozīmētajai rezervei kā nodaļas priekšniekam. Angļu valoda. Attiecas uz PSRS KGB ПГУ Pārvaldes “С” 10.nodaļas līnijām “ПР”, “КР”, “Т”. 138.lapa.

SARAFONOVS S.I., kapt.

Gatavošana un kļūšana 1.d. 2.nod. operpilnvarotā amatam. Darbs ar aģentūru, РКИИГА ārzemju studentu pētīšana un izstrāde ar iespējamu sadarbību ar KGB orgāniem pa “ПР” līniju, Rīgas milicijas skolas kontingenta no Afganistānas demokrātiskās republikas pētīšana ar mērķi viņu vidū atrast personas, kam ir reālas iespējas palīdzēt KGB orgāniem pa politiskās izlūkošanas līniju, ar to pašu mērķi pētīt pasniedzēju un kalpotāju personālu aģentūras un konfidenciālo personu iegūšanai viņu vidū. Angļu un zviedru valoda. 121.lapa.

SAVEĻJEVS ANATOLIJS I. 18.lapa.

SAVICKIS JURIS JA., apakšpulkvedis, 1.daļas 1.nodaļas priekšnieks.

Līnijas КМ, ПМ, ЭМ. Pētījis ārzemju latviešu pretpadomju organizāciju Latvijas sociāldemokrātiskās strādnieku partijas ārzemju komiteja Zviedrijā (ЗК ЛСДРП), Eiropas Latviešu Jaunatnes Apvienība ELJA (ОЛМЕ), Latviešu nacionālais fonds (ЛНФ), PBLA (ОСЛМ), Baltijas Institūts (БИ) u.c. darbības formu un metodes. Spec. ASV, Zviedrija, Anglija, Francija, VFR, karate. Izlūkošana, centrālais aparāts. Uz kursiem УСО pie ПГУ КГБ СССР Maskavā. Gatavošana par 1.daļas 2.nodaļas vec.operpilnvaroto. Paaugstināt organizatoriski operatīvo pasākumu, darba ar aģentiem, konfidenciālām personām un operatīvās uzskaites kvalitāti. Kandidātu darbam KGB atlase un pētīšana. Objektu lietā “Ржавчина” pētīšana.

Izgājis specsagatavošanu PSRS KGB ПГУ “С” Pārvaldē. Pabeidzis PSRS KGB КИ 5-mēnešu vadošā sastāva pilnveidošanās kursus. Stažējies LPSR KGB 2. un 5.nodaļā, kā arī PSRS KGB ПГУ “С” Pārvaldē. Uzstājies ar referātu “Slepenais karš pret PSRS 1941-1945” LPSR KGB zinātniskajā konferencē 1985.gadā. 42,96,141.lapas.

Aizgājis uz biznesu (http://lpra.vip.lv/vdk_pedas.htm Kā stāsta pēdējais LPSR VDK priekšsēdētājs ģenerālis Edmunds Johansons, Juris Savickis bija PSRS centrālās VDK “S” daļas priekšnieka vietnieksviņš 80. gados Maskavā strādāja pie augstākās klases spiegu- t.s. “nelegāļu” – sagatavošanas, pirms to iefiltrēšanas Rietumu valstīs.”

)

SEMJONOVS O.I., vec.ltn.

Uz Andropova institūtu, spec.ārpolit. ASV, NATO, Francija; līnija “ПР”.

SIDORENKO V.I., vec.leitn.

Uz Andropova institūtu, uzdevumi kā visiem, Lielbritānija un ASV. 70.lapa.

SIMOŅENKOVS JU.M., kapt.

Gatavošana 1.daļas 4.nodaļas operpilnvarotā amatam pēc Andropova institūta beigšanas. Padomju ārpolitikas iniciatīvas un to ietekme uz NATO valstu valdošo aprindu politiku un sabiedrisko domu, īpaši ziemeļu flangā, pretkara kustība un lielākās opozīcijas, pirmkārt, sociāldemokrātu partijas šajās valstīs, latviešu emigrantu organizāciju loma un vieta imperiālistisko valstu specdienestu darbībā, procesi, kas nosaka politiskās un tirdzniecības-ekonomiskās ASV, VFR, Anglijas, Francijas un Zviedrijas attiecības ar PSRS, specdienestu tirdzniecības-ekonomisko kanālu izmantošana kaitēšanai PSRS, piedalīties informācijas materiālu sagatavošanā, ko realizē caur PSRS KGB ПГУ “РИ” Pārvaldi uz ienākošo operatīvo datu pamata. 1988.g. 188.lapa.

SMILGAINIS P.JA., ltn.

Talsi, uz Andropova institūtu. Pētīt aģentūras-operatīvos apstākļus ASV, uzlabot krievu valodas prasmi, operatīvo un informatīvi analītisko dokumentu stilistiku, ASV un Lielbritānija. 1988.g. 184,194.lapas.

SPARINSKIS EDUARDS K., majors 185.-ideol.daļa 5d. 5nod. priekšn.

STEPANOVS ALEKSANDRS

ŠEREMETS M.V., jaun.serž.

Operatīvās prakses plāns, PSRS KGB ВКШ 2.fakultātes klausītāja operatīvā prakse. Mācīties operatīvos apstākļus uzticētajā sektorā ar mērķi atlasīt, izpētīt un sagatavot personas aģentūras darbam ārzemēs no LPSR teritorijas. Šim nolūkam iepazīties ar operatīvās uzskaites Nr. 898 materiāliem, ar ДПИ, “Рауль”, “Рамерос”, “Жильбер” materiāliem.

Mācīties pretizlūkošanas praktisko darbību operpilnvarotā lomā: Darba organizācija un plānošana, aģentūras pozīciju iegūšana, operatīvo spēku un līdzekļu izvietošana, sadarbība un koordinācija ar citām apakšvienībām. Izpētīt aģentu “Линард”, “Раймонд”, “Янис” personiskās un darba lietas. Veikt darbu ar konfidenciālām personām. Kopā ar operatīvo darbinieku veikt kandidāta uz “в” atlasi no padomju pilsoņiem, izpēti un pārbaudi. Apgūt dokumentu noformēšanas iemaņas darbā ar kandidātiem uz “в” . Iemaņu darbam ar aģentūru apgūšanai kopā ar operatīvo darbinieku veikt tikšanos ar aģentiem “Линард”, “Раймонд”. Iemaņu darbam ar aģentūru apgūšanai kopā ar operatīvo darbinieku piedalīties literu pasākumu “Т”, “С”, “Д” sagatavošanā un izpildē. 134 .lapa.

Šinkarovs Jurijs. N., vec.leitn., uz Andropova institūtu Ārējās novērošanas iemaņas, ASV un Lielbritānija. 1986.g. 107

ŠUĻGA V.F., majors.

Gatavots uz nodaļas priekšnieka amata rezervi. 1975.gadā beidzis PSRS KGB operatīvā sastāva sagatavošanas skolu Nr.401 Ļeņingradā un 1981.gadā PSRS KGB КИ 2-gadīgo fakultāti. Apstrādāt LPSR KGB materiālus par latviešu emigrantu centriem un organizācijām (Latvijas sociāldemokrātiskās strādnieku partijas ārzemju komiteja Zviedrijā (ЗК ЛСДРП), PBLA (ОСЛМ), Amerikas Latviešu Apvienība (ОЛА), Eiropas Latviešu Jaunatnes Apvienība ELJA (ОЛМЕ)). Pilnveidot angļu valodu. 1987.g. 167.lapa.

TARASJUKS JURIJS A., apakšpulkvedis, 1.d.2.nod.priekšn.

Gatavots daļas priekšnieka vietnieka rezervei. Virzīt uz PSRS KGB КИ mēneša kvalifikācijas celšanas kursiem. 1987.g. 17,34,156.lapas.

VANAGS A.A., pulkvedis, LPSR KGB priekšsēdētāja vietnieks kadru lietās. 1986.gads.

ZEMĻANOVS VALERIJS?

ZUKULS S.V., ģenerālmajors, LPSR KGB priekšsēdētājs. 1985.g.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.