Ašs ieskats LPSR KGB dzīvē. No operatīvās izstrādes lietas Nr.873 “BER”

(Smieties vai raudāt, čekistu špiki ir “asinis pa degunu”izsekojuši baltvācu tieslietu profesoru Dītrihu Andreju Lēberu visās viņa dienās Latvijā, droši vien pieņemdami, ka “šis jau nu gan uzrausies”. Te trijos čekas dokumentos, tostarp kādas stūrgalvīgas stukaču apsēstas izsūtītās latvietes izsekošanas aprakstā, uzvēdī Latvijas PSR smacīgā elpa, un tajos 1960-ajos gados tā bija vēl pavisam smaga. Čekas bezmaksas palīgs bija cilvēku neziņas radītās baumas, kas vēl un uz ilgiem gadiem pastiprināja jau tā pamatotās bailes. Runā, ka arī mērķtiecīga baumu izplatīšana ir bijis viens no čekas uzdevumiem. I.L.)

===========================

===========================

LPSR MP (nesalasāms)

484

Pilnīgi slepeni

eksemplārs Nr.308

(nesalasāms) 7. DAĻA

1.nodaļa

1966.g. (nesalasāms) oktobrī

Nr.665

KGB PIE LPSR MP 2.DAĻAS PRIEKŠNIEKAM

APAKŠPULKVEDIM biedram KIRŠTEINAM J.R.

Pilnīgi slepeni

eksemplārs Nr.308

Izpildītājs biedrs Līdums

Nodaļa 2-ā

ZIŅOJUMS Nr.1

objekta ar piešķirto segvārdu “LEBUSS”

n/novērošana 1966.g. 18.oktobrī

n.novērošana ilga no plkst. 8

līdz plkst. 24

—————————————————————–

Plkst. 8 saskaņā ar KGB pie Latv.PSR 2.daļas uzdevumu tika noteikta VFR tūrista Lēbera n/novērošana, kas n/novērošanas ziņojumos notiks zem segvārda “Lebuss”.

Plkst.9:15 “Lebuss” ar tumši brūnu portfeli izgāja no viesnīcas un pa Padomju bulvāri gāja uz Milicijas pārvaldi. Adresu birojā novērojamais paņēma adresu izziņas veidlapu, apsēdās pie galda, aizpildīja un piegāja pie adresu biroja darbinieces, kurai pusbalsī krievu valodā sāka kaut ko teikt. Pēc tam atgāja no lodziņa un uzmanīgi paskatījies uz blakām stāvošu vīrieti, sāka pastaigāties. Kad darbiniece veica telefonisku pieprasījumu adresu galdam, ārzemnieks piegāja cieši pie lodziņa un ar sevi to aizsedza. Acīmredzot viņš to darīja ar mērķi, lai apkārtējie nedzird, par ko viņš interesējas.

Pēc 1-2min. darbiniece latviešu valodā atbildēja, ka (aizklāts) gadā dzimušais pie mums neskaitās. “Lebuss” tūlīt izgāja un plkst. 9:28 gāja uz bibliotēku kolektoru, kas atrodas Padomju bulvāra mājā Nr.26. N/novērošana netika veikta. Plkst. 11:25 ārzemnieks ar saini izmērā 70x30x40 un to pašu portfeli izgāja un ātri gāja uz viesnīcu Rīga.

Plkst. 11:35 “Lebuss” ar portfeli izgāja no viesnīcas un caur LPSR Operas baleta teātra skvēru, pa Inženieru, (nesalasāma piezīme rokrakstā)

(jaunas lapas stūrī rokrakstā ‘308’)

Merķeļa, Ļeņina ielu aizgāja uz telefona automātu, kas ir Ļeņina-Kirova ielu stūrī. Uzgriezis trīs trijniekus (tālāk ciparus pamanīt nebija iespējams), novērojamais sāka runāt latviešu valodā. No sarunas tika konstatēts, ka ārzemnieks norādītajā vietā bijis svētdien un lūdza atļauju aiziet vēlreiz. Tālāk “Lebuss” pa Kirova ielu aizgāja uz Valsts universitātes saimniecības daļu, kur aizgāja pie prorektora, uz sagādes nodaļu. Šī iestāde atrodas Veidenbauma ielas mājā Nr.5.

Plkst. 12:18 novērojamais izgāja un pa Dzirnavu ielu aizgāja uz veikalu “Vojennaja kņiga”, kas ir uz Kr.Barona un Dzirnavu stūra. Piegājis pie plauktiem ar grāmatām, “Lebuss” sāka sparīgi pārlūkot militāri-tehnisko un politiskās literatūras grāmatu nodaļu. Nopircis 4-5 grāmatas, tostarp, “Starptautiskās, politiskās, ekonomiskās un sabiedriskās organizācijas” (īsa rokasgrāmata), “Padomju Armijas un flotes veidošanas pamati” (pārējo nosaukumi netika pamanīti), plkst. 12:38 viņš izgāja no veikala un pa Kr.Barona ielu gāja uz Blaumaņa ielas pusi. Pa ceļam novērojamais pievērsās veikalu vitrīnām. Pie grāmatu veikala “Māksla” apstājās, apskatījis vitrīnas no Lāčplēša un Kr.Barona ielu puses, gāja uz Tallinas ielas pusi.

Plkst. 13:10 novērojamais iegāja klosterī pie Kr.Barona 126 (n/novērošana veikta netika). Plkst. 13:16 izgāja no klostera, pie Sporta nama iesēdās tramvajā Nr.6 un brauca uz pilsētas centra pusi. Plkst. 13:30 viņš izkāpa Padomju bulvāra pieturā un gāja uz viesnīcu Rīga.

Plkst. 14:05 Lebuss ar portfeli izgāja no viesnīcas un pa Teātra, Kalēju ielām, Jāņa Sētu (rokrakstā ‘!’), Skārņu ielu izgāja uz Ļeņina ielas, aiz stūra apstājās un sāka skatīties, kas iznāk aiz viņa. Tālāk novērojamais pa Ļeņina ielu, Komjaunatnes krastmalu, Tūristu ielu izgāja uz Pils ielu, nogāja pa to 20-30metrus, apstājās un it kā aplūkojot mājas pievērsās aiz viņa ejošajiem pilsoņiem. Pēc tam pa Pils ielu, 17.jūnija laukumu, Komjaunatnes ielu aizgāja līdz pagriezienam uz Jēkaba baznīcu,

309

pagāja 2-3 soļus uz baznīcas pusi, tad pagriezās un, aplūkojis ielu, plkst. 14:15 ātri iegāja mājā Nr.11 uz Mazās Pils ielas, kur atrodas baznīcas kanceleja (n/novērošana netika veikta). Pēc 1,5-4 minūtēm “Lebuss” izgāja un pa Mazās Pils ielu aizgāja uz Pionieru laukumu. Tur viņš pa trotuāru apgāja apkārt P.Stučkas piemineklim, cieši novērojot pilsoņus, kas atradās uz laukuma, un pa Pils ielu, 17.jūnija laukumu, caur institūta laboratorijas pagalmu, Sark.strēlnieku laukumu plkst. 14:40 iegāja I.Sudmaļa ielas mājā Nr.8. (Dzīvokli noteikt nebija iespējams, domājams, novērojamais iegāja dzīvoklī Nr. 9-10) (rokrakstā ‘?’)

Plkst. 14:42 “Lebuss” izgāja no šīs adreses un pa I.Sudmaļa, Audēju, Kalēju, Teātra, Komunālo ielu plkst. 14:48 iegāja fundamentālajā bibliotēkā (Komunālā iela, Nr.4). Plkst. 16:03 ārzemnieks izgāja un pa Komunālo, Teātra ielu aizgāja uz viesnīcu “Rīga”.

Plkst. 16:15 novērojamais ar jau norādīto portfeli izgāja no viesnīcas un pa Vaļņu ielu aizgāja uz grāmatu veikalu “Avots”, kas ir uz Padomju bulvāra un Audēju ielu stūra. Nopircis pildspalvu, rakstāmpapīru izgāja no veikala un pa Vaļņu, Teātra ielu plkst. 16:30 atgriezās viesnīcā. Pa ceļam “Sojuzpečaķ” kioskā nopirka avīzi “Rīgas balss”.

Plkst. 16:38 “Lebuss” ar portfeli izgāja no viesnīcas “Rīga” un pa Teātra ielu plkst, 16:43 aizgāja uz fundamentālo bibliotēku – Komunālā iela Nr.4. Plkst. 19:10 viņš ar to pašu portfeli izgāja no bibliotēkas un plkst. 19:13 aizgāja uz viesnīcu “Rīga”. Līdz plkst. 19:30 ārzemnieka iziešana no viesnīcas konstatēta netika. Pēc stāva dežurantes ziņojuma, ārzemnieks numurā bijis vien 2-3min., paņēmis divus saiņus un nogājis lejā.

Plkst. 22:40 “Lebuss” ar jau norādīto portfeli atgriezās viesnīcā “Rīga” un līdz plkst. 24 no viesnīcas neiznāca.

Ar to “Lebusa novērošana tika pārtraukta līdz 1966.gada 19.oktobrim plkst. 8.”

“Lebusa” pazīmes.

Garāks par vidēju augumu, normāla miesas būve, pēc izskata 40-42 gadus vecs. Seja ovāla, mati tumši blondi, ir plikums virs pieres. Piere liela, nošļaupta, deguns vidējs, taisns. Zods ovāls.

Apģērbts: pelēks makintošs (ūdensnecaurlaidīgs mētelis), pelēkas bikses, melni puszābaki.

KGB PIE LATV.PSR MP 7.DAĻAS PRIEKŠNIEKS –

APAKŠPULKVEDIS /VESELOVS

KGB PIE LATV.PSR MP 7.DAĻAS PRIEKŠNIEKA VIETNIEKS –

MAJORS /TOLUJEVS/.

(īsas pussalasāmas piezīmes rokrakstā)

==================================

IZZIŅA

par lietu-formulāru Nr. 4437 uz (aizsegts).

(aizsegts)

(aizsegts)

(aizsegts), dzimusī (aizsegts)

(aizsegts), (aizsegts) dzimšanas gads, dzimusī

Latvijas PSR pilsētā (aizsegts), (aizsegts),

PSRS pilsone, (aizsegts), bezpartejiskā,

augstākā izglītība, strādā par skolotāju (aizsegts)

skolā Rīgas pilsētā, dzīvo Rīgas pilsētā, ielā (aizsegts)

Lietu-formulāru uz (aizsegts) sākusi 1953.gada decembrī Habarovskas apgabala KGB pārvaldes 4.daļa, pēc iezīmes “latviešu pilsoniskā nacionāliste”.

(aizsegts) cēlusies no strādnieku ģimenes. 1942.gadā beigusi divgadīgu komercskolu. No 1942.gada līdz 1945.gadam strādājusi par grāmatvedi rūpnīcā “VEF”. No 1945.gada līdz 1949.gadam mācījusies Rīgas Pedagoģiskajā institūtā (angļu valodas nodaļā).

Vīru (aizsegts), dzimušu (aizsegts) gadā Latvijas PSR (aizsegts) pilsētā – par atteikšanos ziņot (stučīt) 1947.gada 10.aprīlī Latvijas PSR Iekšlietu ministrijas K/T (kara tribunāls) sodījis uz 5 gadiem. Pašlaik dzīvo Siguldas pilsētā.

(aizsegts) 1949.gada 23.jūlijā ar Sevišķās Apspriedes (troikas) pie PSRS Valsts drošības ministrijas (MGB) lēmumu izsūtīta specnometinājumā uz Amūras apgabalu orgānu uzraudzībā kā latviešu pilsoniskā nacionālista sieva.

Būdama specnometinājumā Amūras apgabala kolhozā “Sarkanais Amūrietis”, (aizsegts) specnometināto vidū izteikusi pretpadomju uzskatus.

468

1950.gada 1.februārī avots “TRETJAKOVA” ziņojusi, ka sarunā ar viņu (aizsegts) paziņojusi:

“Redz, Vjetnamā uzliesmojis karš. Šim karam ir jāizvēršas pa visiem Tālajiem Austrumiem, amerikāņi palīdzēs to izdarīt. Tad mēs būsim brīvi, atgriezīsimies Dzimtenē Latvijā, lūk tad mēs krieviem parādīsim. Es ticu uz atbrīvošanu, kas nāks no amerikāņiem, bet ja tas nenotiks, es izdarīšu pašnāvību.”

1953.gadā (aizsegts), dzīvojot Habarovskas pilsētā nodibinājusi sakarus ar specnometinātajiem (aizsegts) un (aizsegts). Viņi ir sanākuši (aizsegts) dzīvoklī un klausījušies “Amerikas Balss” raidījumus angļu valodā, pēc kam savstarpējās sarunās izteikuši pretpadomju noskaņojumu, apmelojuši padomju īstenību. (aizsegts) bijusi šo “Amerikas Balss” radioraidījumu tulkotāja.

1953.gadā (aizsegts) avotam “Šauleiskis” stāstījusi, ka viņas draudzene (aizsegts) dzīvo ASV, un viņa 1946-1947.gadā sarakstījusies ar viņu pa pastu.

Pašlaik (aizsegts) sarakstās ar (aizsegts) uz adresi ASV, (aizsegts)

1953.gada 24.martā (aizsegts) atnākusi uz dzīvokli pie aģenta “KRILOVA”, sarunā ar kuru teikusi:

“Amerikāņi izgudrojuši kaut kādu jaunu indi, pēc kuras tvaiku ieelpošanas cilvēks mirst. Tāpēc mūsu valdīkļi nosprāgst viens pēc otra. Šīs indes iedarbību uz cilvēka organismu padomju zinātnieki vēl nav izpētījuši, jo ASV tehnika attīstās ātrāk kā Padomju Savienībā”.

1953.gada 14.jūlijā sarunā ar to pašu aģentu attiecībā uz Beriju ir teikusi”

“Berija nav imperiālisma aģents, cīņa ir vienkārši par portfeļiem”.

Savus naidīgos uzskatus par Padomju iekārtu (aizsegts) ir izteikusi arī turpmākajos gados, pie kam visādi slavējot dzīvi ASV.

1956.gada sākumā (aizsegts) no Habarovskas pilsētas ieradusies uz dzīvi Rīgas pilsētā. Dzīvojot Rīgas pils., (aizsegts) savās aprindās izsaka pretpadomju uzskatus.

1956.gada 2.jūnijā aģents “KRILOVS” ziņoja, ka viņš vairākas reizes ticies ar (aizsegts). Pēdējā stāstījusi, ka viņa periodiski klausās radiopārraides no ASV, Anglijas un Vācijas.

Kā (aizsegts) paziņojusi aģentam, klausīties radiopārraides no ASV ir daudz interesantāk kā no citām kapitālistiskajām valstīm, jo viņi asāk izsakās pret komunistiem. Pēc tam (aizsegts) paziņojusi:

“Nevaru sagaidīt, kad šie krievi aizies. Indijā mūsu pārstāvjiem uzdevuši jautājumu – kad Padomju Savienība atbrīvos Baltijas kolonijas”.

1956.gada septembrī sarunā ar aģentu “KRILOVS” (aizsegts) paziņojusi, ka viņa vēlas ekskursijas sastāvā aizbraukt uz ārzemēm un vairs neatgriezties. Žēl tikai savu veco māti.

1957.gada 9.februārī (aizsegts) tiekoties ar aģentu “KRILOVU” kā agrāk izteikusi naidīgus uzskatus pret padomju iekārtu. Viņa turpina klausīties ārzemju radiopārraides no ASV un Anglijas.

Attiecībā uz Ungārijas (sacelšanās notikumiem) (aizsegts) paziņojusi:

“Notikumi Ungārijā, kā arī ārzemju latviešu, lietuviešu, ukraiņu darbība ir vērsta uz vienu mērķi – atbrīvoties no komunistu ietekmes un izveidot brīvas nacionālistiskas valstis.

Ja būs karš, tad šajā karā ir jāuzvar amerikāņiem, jo, viņasprāt, Tautas demokrātijas valstīs – Ķīnā, kā arī Padomju Savienībā vara turas nestipri, un kara gadījumā būs notikumi, kas līdzīgi Ungārijas notikumiem.”

(aizsegts) bloknotā ir pierakstīti dažādi sīkumi, un viņa tos lasījusi aģentam, kad tas apmeklējis viņas dzīvokli.

Aģents “KRILOVS” ir kopā ar (aizsegts) atradies Habarovskas pilsētā.

(aizsegts) izstrādi veic KGB PIE LATVIJAS PSR MINISTRU PADOMES 4.daļa.

p/p KGB PIE LATVIJAS PSR MINISTRU PADOMES 2.DAĻAS 3.NODAĻAS VEC.OPERPILNVAROTAIS –

majors IVANOVS

1957.gada 16.maijā.

KOPIJA PAREIZA: KGB PIE LATVIJAS PSR MINISTRU PADOMES 2,DAĻAS 1.NODAĻAS VEC. OPERPILNVAROTAIS –

kapteinis (LĪDUMS)

IZZIŅA: Izziņas oriģināls atrodas lietā-formulārā Nr. 4437, arh. Nr. 49681, sēj.2, pers. l. 19-22.

Nr. 2/1426

=====================================

525

SLEPENI

vienīgais eks.

“APSTIPRINU”

KGB PIE LATVIJAS PSR MINISTRU PADOMES

2.DAĻAS PRIEKŠNIEKS

apakšpulkvedis

((J.R.)KIRŠTEINS)

1968.gada 28.maijā

Aģentūras-operatīvo pasākumu “Rižaņina” lietā

PLĀNS

‘Rižaņins’ – Lēbers Dītrihs, dzimis 1923.gadā

Rīgas pilsētā, Baltijas vācietis, jurists, strādā

Maksa Planka tiesību institūtā, dzīvo

Hamburgas pilsētā.

1938.gadā “Rižaņins” kopā ar vecākiem, bijušiem namīpašniekiem, repatriējās no Rīgas uz Vāciju. Kara laikā bija Vācijas armijas dienestā. Juridisko izglītību ieguvis it kā ASV, Kolumbijas universitātē. Pēc kara dzīvojot VFR “Rižaņins” izdevis vispirms Minhenē, vēlāk Hamburgā pretpadomju ievirzes žurnālu, kura lappusēs sadarbojušies Dzimtenes nodevēji no Padomju Savienības un tautas demokrātijas valstu pilsoņu vidus.

1957.gadā ‘Rižaņins’ ir apmeklējis Padomju Savienību Rietumvācijas tūristu grupas sastāvā, kurai pēc KGB pie PSRS MP Pirmās Galvenās pārvaldes ziņām uzdots nodibināt sakarus ar dažiem padomju zinātniekiem un vākt ziņas par PSRS Zinātņu akadēmijas institūtu darbību.

1961.gada janvārī “Rižaņins” ieradies PSRS, lai veiktu desmit mēnešu stažēšanos Maskavas valsts universitātes Juridiskajā fakultātē (viņu izstrādājusi KGB pie PSRS MP 2. Galvenā pārvalde).

526

Mācību laikā MVU “Rižaņins” 1961.gadā jūnijā apmeklējis Rīgas pilsētu, bet septembrī Taškentu. Vēlāk, 1966.gadā “Rižaņins” tūrista statusā otru reizi bijis Rīgā, izbraucis arī uz Viļņas un Kišiņevas pilsētām.

Būdams Rīgā un citās Padomju Savienības pilsētās, “Rižaņins” mēģinājis atpazīt n/novērošanu un izkļūt no novērošanas. Pēc rūpīgas pārbaudes apmeklējis konkrētas personas ar viņu ārzemēs dzīvojošu radinieku un paziņu ieteikumiem.

Tālākā darbā ar “Rižaņinu” strādāt pie mūsu aģenta piesaistes viņam, kā arī organizēt viņa sakaru Rīgā izstrādi ar mērķi atklāt tostarp Vācijas federālās izlūkošanas dienesta (BND) aģentūru.

Ar šo mērķi:

1. Izpētīt iespēju savervēt (aizklāts), dzimušas (aizklāts) gadā, vidusskolas pasniedzējas, ar kuru “Rižaņins” būdams Rīgā 1966.gadā ticies (aizklāts) dzīvoklī, kas ir paziņa (aizklāts), kas 1963.gadā izbraukusi uz pastāvīgu dzīvi VFR. (“Rižaņins” (aizklāts) apmeklējis pēc (aizklāts) ieteikuma).

1967.gada jūlijā (aizklāts) dzīvokli viņas prombūtnē apmeklējis nezināms cilvēks, kurš gribējis viņu personīgi sastapt (nezināmais vāji runājis krieviski, vaicājis (aizklāts) stādījies priekšā kā tūrists).

(aizklāts) pārbaude rādīja, ka viņš tiek raksturots pozitīvi, VFR viņam ir brālēns.

Izpilda biedrs Rižovs

Termiņš – šā gada augusts.

527

2. Turpināt aģenta “Korespondents” izmantošanu, kurš uztur saraksti ar “Rižaņina” māti, lai uzzinātu iespējamu “Rižaņina” nodomu apmeklēt Padomju Savienību, kāda cilvēka iebraukšanu ar “Rižaņina” ieteikumu, kā arī citu pasākumu veikšanai, kas radīsies izstrādes gaitā.

Izpilda biedri Rižovs un Indulēns (3.nodaļa)

Termiņš – pēc plāna.

3. “Rižaņina” iebraukšanas Rīgā gadījumā viņa izstrādē izmantot aģentus “Korespondents” (norādīts iepriekš), “Strelku”, arhīvu aģentus “Tauriņš” un “Artūrs Kalniņš”, kā arī uzticības personas “A” un “L”.

Izpilda biedrs Rižovs

Termiņš – objekta uzturēšanās laiks Rīgā.

4. Turpināt atklāto “Rižaņina” sakaru Rīgā, kurus varētu izmantot pretinieks, (“Otprisk”, (aizklāts), (aizklāts) u.c.) pārbaudes un izstrādes pasākumus.

Izpilda 1.nodaļa (rokrakstā b.Repsis)

Termiņš – pēc plāna.

5. Noteikt un pārbaudīt LVU docenta (aizklāts), kā arī “Rižaņina” sakarus Ogrē ((aizklāts) un mājas Nr.(aizklāts) iedzīvotājus ielā, kurus objekts apmeklēja būdams Rīgā.

Izpilda b.Rižovs

Termiņš – šā gada jūlijs

6. Izanalizēt “Rižaņina” uzvedību kontaktu nodibināšanā un attīstīšanā esot Rīgā 1961. un 1966.gados salīdzinot ar citām personām, kas saistītas ar

528

BND, kuri pēdējā laikā apmeklējuši Rīgu.

Izpilda biedri Larionovs, Rižovs

Termiņš – šā gada augusts

7. Turpināt “Rižaņina” lietā pasākumu “ПК” ar mērķi atklāt viņa sarakstes raksturu ar sakariem Latvijas PSR.

Izpilda b.Rižovs

Termiņš – pēc plāna.

PIEKRĪTU:

2. DAĻAS 4. NODAĻAS PRIEKŠNIEKS

apakšpulkvedis (LARIONOVS)

1968.gada 27.maijā

Nr. 2/1767

(kaut kāds paraksts 29/V. 68)

============================

http://istmat.info/files/uploads/63073/lva_f.1_op._1_d.1_ber._i.pdf

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.